Fortællinger fra Treparten

Den grønne omstilling sker ikke kun på Christiansborg - den sker over hele Danmark. Find historier og eksempler på, hvordan den grønne trepart tager form rundt om i landet.

Treparten fylder et år

Tak for engagementet i Treparten

I juni 2024 indgik Regeringen en historisk aftale med

  • Landbrug & Fødevarer
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Fødevareforbundet NNF
  • Dansk Metal
  • Dansk Industri 
  • Kommunernes Landsforening

med fælles mål om et grønnere Danmark. Siden da har organisationer, virksomheder, kommuner og engagerede borgere alle været med til at give visionerne liv.

Tak til jer alle fra os og minister Jeppe Bruus. Vi glæder os til det videre arbejde med et endnu et år for Treparten! 💚

Folkemødet 2025

Hvad drømmer de unge om I fremtidens grønne danmark?

På Folkemødet inviterede Ungeklimarådet minister Jeppe Bruus til en paneldebat med fokus på ny natur, generationskontrakt, grøn omstilling samt på, hvordan unge kan være med til at forme Den Grønne Trepart.

Tak for god debat og for de mange skarpe spørgsmål til ministeren.

Naturmødet 2025

10 år med naturens folkemøde og første gang med Grøn Trepart

Naturmødet samler borgere, fagfolk og beslutningstagere på tværs af interesser, men med én ting til fælles: kærlighed til vores natur. Og netop dét er kernen i Den Grønne Trepart - at mødes på tværs og skabe løsninger til gavn for os alle.

Minister Jeppe Bruus deltog i både faglige debatter og aktiviteter med børn og unge – fra naturbingo og billekort til snakke om urørt skov og fremtidens landbrug. Alt sammen midt på havnen i Hirtshals📍🌊

Ulvehandlingsplan

Bedre sameksistens med ulven

Ulvebestanden har nået sit højeste niveau i nyere tid i Danmark. Ulve er flere gange blevet observeret i byer, og det skaber utryghed. Jeppe Bruus var derfor i Oksbøl for at præsentere en ny Ulvehandlingsplan, så vi er gearet til den nuværende situation med flere ulve i Danmark.

Ulvehandlingsplanen indeholder seks indsatsområder

  • Bedre muligheder for at regulere ulve, der færdes i byområder
  • Frivillige ulveværnsgrupper skal skræmme ulve væk fra byer
  • Styrket information til borgere i områder med ulve
  • Bedre muligheder for at regulere ulve, der angriber husdyr bag ulvesikre hegn
  • Minitrepart skal rådgive om bedre beskyttelse af husdyr mod ulveangreb
  • Bedre juridiske rammer for regulering af ulvebestanden

Du kan læse mere om ulvehandlingsplanen her på dette link.

 

Royal indvielse

På vandretur i Rold Skov

"Vi har brug for naturens stille ro" sagde minister, Jeppe Bruus i sin tale, da han sammen med H.M. Dronning Mary indviede en ny vandrerute i Rold Skov.

Vandreruten er netop et eksempel på, hvordan vi kan bruge vores smukke natur og få gode oplevelser sammen. Ruten binder koldkrigsbunkeren REGAN Vest sammen med Rebild Bakkers unikke natur med skov, hede og slugter. Den slags natur vil vi få meget mere af med den Grønne Trepart. 

Lokalt samarbejde

Ruten er blevet til i samarbejde mellem Rebildcentret, Rebild Kommune og Nordjyske Museer, som driver Koldkrigsmuseet REGAN Vest. Projektet er et godt eksempel på, hvordan lokale samarbejder er afgørende, når vi skal skabe mere natur til glæde for alle. 

Læs mere og find praktisk information om vandreruten på Naturstyrelsens hjemmeside.

Skovkonvent 2025

Fælles om skovrejsning

Det skal være nemmere at rejse skov i Danmark, for vi skal have meget mere af den. Ministeriet for Grøn Trepart er derfor i gang med at lave en tilskudsordning, så lodsejere kan søge om penge til at rejse skov.

Med Klimaskovfonden satte ministeriet en hel dag af til at drøfte, hvordan vi som samfund i fællesskab rejser 250.000 hektar ny skov i Danmark.

På Skovkonvent 2025 dykkede deltagerne ned i dilemmaer, barrierer og løsningsforslag til, hvordan skovrejsningen sker på den bedste måde.

Fakta

Med den nye tilskudsordning giver ministeriet tilskud til rejsning af 230.000 hektar skov uden brug af pesticider og gødning. På den måde opnås den størst mulige kvælstofeffekt. Af de 230.000 hektar skal 80.000 hektar være urørt skov.

Plantedag

Træplantning på skoleskemaet

I anledning af Skovens Dag var minister Jeppe Bruus med, da 90 elever fra 4. klasse plantede 1000 træer i Åbyskoven tæt på Aabybro. 

Tak for en god plantedag til alle, der var med. 

FN's internationale Skovens Dag falder hvert år den 21. marts.

Fra innovation til lokalt engagement

Ministeriet for Grøn Trepart besøger løbende projekter og initiativer. Fra virksomheder, der investerer i grøn teknologi og bæredygtige løsninger, til lokale og foreninger, der engagerer mennesker i alle aldre i den grønne dagsorden. 

Jordfordeling

Ministeren i praktik som jordfordeler

Minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus var i januar 2025 i Trundholm Mose, hvor han var i praktik som jordfordeler hos Søren Lousdal Borkmann fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Jeppe Bruus sagde om besøget og praktikken: ”Super spændende dag og viste endnu engang, at forudsætningen for succes er god dialog og reel inddragelse i projekterne.”

Ministeren var ude med både jordspyd og mukkert i lavbundsjorden, men også med ved køkkenbordene hos to lodsejere, der begge har jord i projektområdet i mosen.
Det er nemlig ved køkkenbordene, at mulighederne for de gode løsninger for jordfordeling opstår – både for lodsejernes egen ejendom, men også for vejen mod et grønnere Danmark.