Kæmpe opbakning til udtagning af lavbundsjorder

Ansøgningsrunden for lavbunds- og kvælstofprojekter er lukket med en ansøgning, der slår alle forventninger. Tallene viser den bevægelse, der er i gang med at tage ansvar for en grøn omlægning af Danmarks arealer, som er hele afsættet for Den Grønne Trepart. Der afsættes nu de ekstra midler til at imødekomme den store søgning

Ved at imødekomme overansøgningen til tilskudsordningerne sættes der nu gang i, at flere hektar kulstofrige lavbundsjorder tages ud af landbrugsdrift, og at der kan laves flere kvælstofvådområdeprojekter. Aftalekredsen bag implementeringen af Den Grønne Trepart samt DF og EL bakker op om finansieringen.

Minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S):

”Det er enormt positivt at se den store opbakning, der er til at gå med i lavbunds- og kvælstofprojekter. Det er præcis den handlekraft, vi har behov for at se. Jeg vil gerne takke de relevante partier i Folketinget og alle aktørerne ude i landet for at bakke op om en vigtig indsats. Det er netop tempo, vi har brug for, når vi skal skabe et nyt grønt danmarkskort. Og det er præcis det tempo, som vi nu ser."

 Ministeren for grøn trepart har sammen med aftalekredsen bag Aftale om Implementering af et Grønt Danmark og forligskredsen bag Landbrugsaftalen omdisponeret midler, så der kan afsættes ekstra 740 mio. kr. til ordningen til Vand- og Klimaprojekter i 2024, der omfatter udtagning af lavbundsjorder, kvælstofvådområdeprojekter samt fosforvådområdeprojekter, således at den fulde søgning i 2024 imødekommes. For Klima-lavbundsordningen finansieres overansøgningen af midler fra annulleringer på ordningen i 2024.

En af de kommuner, der har søgt ind i ordningen til flere projekter, er Tønder Kommune. Heriblandt er der søgt om tilskud til et projekt på ca. 630 hektar med en forventet årlig klimaeffekt på 14.000 tons CO2e.

 Borgmester i Tønder Kommune Jørgen Popp Petersen (SP):

"I Tønder Kommune er vi stolte af vores omfattende indsats for at fremme vand- og klimaløsninger, og vi glæder os over, at staten nu udvider puljen. Med ekstra midler kan vi realisere flere af vores grønne projekter, som, jeg er sikker på, vil styrke både naturen og vores lokale fællesskab. Den kommunale indsats er afgørende for at sikre konkrete resultater, og vi ser frem til at fortsætte det grønne samarbejde, der skal sikre et grønt Danmark.”

 Politisk formand for Limfjordsrådet Henrik Dalgaard Christensen (K):

”Vi er klar. Lodsejerne er klar. Derfor er det ekstra glædeligt, at økonomien følger med, så vi udnytter det momentum, der er. I Limfjordsrådet har vi et fantastisk samarbejde på tværs af organisationerne i de lokale treparter – og med de ekstra midler kan vi holde foden på speederen til gavn for lokal frivillighed og engagement.”

 Ansøgningsrunden vedrører Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs EU-finansierede tilskudsordning, Vand- og Klimaprojekter og Klima-lavbundsordningen, der er nationalt finansieret.

 Fakta

Lavbundsprojekter

Formålet med lavbundsprojekter er at reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren fra kulstofrige lavbundsjorder. Desuden kan projekterne forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til fjorde. Projekterne er samtidig til gavn for naturen. Lavbundsprojekter kan bidrage til forbedring af gunstig bevaringsstatus for habitatnaturtyper og arter, i det omfang lavbundsprojekterne gennemføres i tilknytning til udvalgte Natura 2000-områder.

Særligt for denne ansøgningsrunde ses det, at flere projekter er gået over i etableringsfasen. Det betyder, at projekter, hvor der tidligere er gennemført en forundersøgelse, nu er afsluttet, og projekterne er klar til at gå ind i den egentlige etableringsfase. Man er dermed endnu tættere på projektets afslutning og opnåelse af klima- og miljøeffekter. Udtagning af lavbundsjorder er afgørende for målet om at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser. Der er kommet nye ansøgninger om forundersøgelser på ca. 3.600 ha og ansøgninger om etablering af ca. 7.500 ha lavbundsprojekter i ordningen til Vand- og Klimaprojekter. Dertil er der søgt for ca. 1.550 ha lavbundsprojekter under ordningen til Klima-lavbundsprojekter.

Kvælstofvådområdeprojekter

Formålet med kvælstofvådområder er at forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til fjorde og kystvande. Kvælstofvådområder er typisk placeret kystnært og skal være beliggende i et delopland, hvor der i den tilhørende kystvandgruppe er et kvælstofindsatsbehov. Der er kommet ansøgninger til ca. 3.400 ha kvælstofvådområdeprojekter.

·  Med Aftale om Implementering af et Grønt Danmark fra november 2024 lægges der op til, at der afsættes yderligere 9,4 mia. kr. til lavbundsprojekter.

·  Lavbundsprojekter bidrager med mange positive synergieffekter. Projekterne reducerer CO2-udledningen, bidrager til et renere vandmiljø, skaber forudsætninger for bedre biodiversitet, klimatilpasning mv.

·  Den samlede ansøgning til lavbundsprojekter i ordningen til Vand- og Klimaprojekter i 2024 er på 698,4 mio. kr. Der var afsat 50,0 mio. kr. til lavbundsprojekter i ordningen. Det er en søgning på 648,4 mio. kr. mere end den afsatte ramme i 2024.

·  På ordningen til Klima-lavbundsprojekter udgør ansøgningen i 2024 198 mio. kr. Der var afsat 147,6 mio. kr. Der er således overansøgt med 50,4 mio. kr.

·   Dertil kommer ansøgninger om kvælstofvådområdeprojekter på ca. 279,2 mio. kr. Der var afsat 188,0 mio. kr. til kvælstofvådområder i 2024. Det er en søgning på 91,2 mio. kr. mere end den afsatte ramme i 2024. Derudover er der en meransøgning på 0,4 mio. kr. på fosforvådområdeprojekter, hvor den afsatte ramme var 14 mio. kr. i 2024.

·         Den aktuelle status opgjort i maj 2024 viser, at der er igangsat projekter, som skal udtage og vådgøre op til ca. 56.200 hektar kulstofrige lavbundsjorder inkl. randarealer.

·         Næste ansøgningsrunde på Vand- og klimaprojekter åbner i starten af 2025 og Klima-lavbundsprojekter åbner for ansøgninger i efteråret 2025. Læs mere om de forskellige ordninger på hjemmesiden om udtagningsindsatsen.