Statsrevisorerne udtrykker skarp kritik af tilsyn med kvælstof

Statsrevisorerne har i dag offentliggjort Rigsrevisionens beretning om tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning, der indeholder kritik af, at Fødevareministeriet og Miljøministeriet (ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart) ikke har fulgt op på målene for de kvælstofreducerende indsatser. Dette kritiserer Statsrevisorerne skarpt. Desuden indeholder beretningen skarp kritik af den tidligere Landbrugsstyrelses kontrol med gødningsområdet. Undersøgelsen fokuserer på perioden 2019-2023. Som følge af den kongelige resolution af 29. august 2024 er de undersøgte områder ressortoverført til Ministeriet for Grøn Trepart. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er ansvarlig for kontrol på gødningsområdet.

Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, siger:

Det er en alvorlig kritik, som Statsrevisorerne og Rigsrevisionen kommer med. Det tager jeg som ny minister, som netop har fået overdraget ansvaret for området, meget seriøst. Det bliver en central del af implementeringen af Aftale om et Grønt Danmark, at ministeriet løbende orienterer om fremdriften og effekten af de igangsatte initiativer til aftaleparter og til Folketinget. Jeg har bedt om, at der tages højde for Rigsrevisionens kritikpunkter i det videre arbejde i ministeriet.

Ministeriets opfølgning på kritik vedrørende målrettede efterafgrøder

Rigsrevisionen vurderer, at ministeriet ikke i tilstrækkeligt omfang har orienteret Folketinget og forligskredse om regelefterlevelsen ift. kvælstofordningen målrettede efterafgrøder. Der er derfor iværksat et arbejde med at opstille data om kontrol og sanktion, således at data fremover kan offentliggøres.

Ministeriets opfølgning på kritik vedrørende kollektive kvælstofvirkemidler

Rigsrevisionen kritiserer ministeriet for, at opgørelser over målopfyldelse for de kollektive kvælstofvirkemidler medregner planlagte projekter, og ikke alene beror på gennemførte projekter. Rigsrevisionen vurderer, at dette medfører en risiko for, at kvælstofreduktionerne overestimeres. De kollektive kvælstofvirkemidler er frivillige ordninger, hvor der kan gives tilskud til skovrejsning, minivådområder samt tilskud til forundersøgelse og etablering af kvælstofvådområder og lavbundsprojekter. Ministeriet for Grøn Trepart vil fremadrettet være transparente om, hvordan ministeriet opgør effekten af de kollektive virkemidler. Det vil desuden klart fremgå i opgørelserne, hvor stor en del af effekten, der vedrører gennemførte projekter og hvor stor en del, der vedrører projekter, der er igangsat, men som ikke er gennemført endnu. Ministeriet vil ligeledes informere om, hvor mange igangsatte kvælstofprojekter, som erfaringsmæssigt ikke gennemføres.   

Styrelsens kontrol med gødning

Rigsrevisionen kritiserer desuden, at kontrollen med gødning er baseret på landbrugernes selvangivne data, og at tiltag fra en intern rapport fra 2021 om forbedring af datakvalitet for kvælstofkvoter og kvælstofforbrug ikke er implementeret. Det er forudsat i forbindelse med den Grønne Trepartsaftale, at der med virkning fra 2027 skal være indført en ny model for kvælstofregulering. Denne model er under udvikling. Det er hensigten, at den nye kvælstofreguleringsmodel skal tage højde for en række af de svagheder, der er konstateret i forbindelse med den nuværende regulering.  

Ministeriet henviser til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø for Rigsrevisionens kritik vedrørende mangler og forbedringspunkter for styrelsens kontrol på gødningsområdet.

Kontakt

Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS) tlf.: 21 84 35 92