Regeringen oversender rapport om "Second Opinion" til Folketinget

Rapporten vil indgå i udmøntningen af trepartsaftalen", siger minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus.

Regeringen oversender nu rapporten om "Second Opinion" til Folketinget.

I 'Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug’, som blev indgået i oktober 2021, blev aftalepartierne enige om, at der skulle gennemføres en evaluering, også kaldet “Second Opinion”, af det faglige grundlag for kvælstofindsatsen med inddragelse af bandt andet internationale forskere.  

Rapporten peger på, at den danske tilgang til opgørelse af kvælstofindsatsbehovet generelt er robust. De internationale eksperter har peget på et vist handlerum, hvorfor rapporten beskriver tre scenarier for fastlæggelse af mål for god tilstand. De tre scenarier er alle i overensstemmelse med vandrammedirektivet og peger alle tre på et betydeligt reduktionsbehov for kvælstof sammenlignet med i dag. Det fremgår også af rapporten, at vandrammedirektivet indebærer, at en del af de danske mål omfatter at sammenholde dem med vores nabolandene, Sverige og Tyskland.

Vi har nu modtaget den endelige rapport med Second Opinion, som jeg i dag oversender til Folketinget. Rapporten giver os et opdateret fagligt grundlag for, hvor meget vi mangler at reducere kvælstofudledningen, før vi har skabt forudsætninger for god tilstand i vores vandmiljø, siger minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus. 

Ressort for Second Opinion er som følge af kongelig resolution af 29. august 2024 flyttet til henholdsvis Miljøministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Ministeriet for Grøn Trepart.

Læs rapporten Second opinion - evaluering af det faglige grundlag for kvælstofindsatsen

Læs faktaark om Kystvande og oplande i VP3

Læs de skriftlige indlæg fra følgegruppe til udkast til second opinion

Det omfattende baggrundsmateriale kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside

Yderligere oplysninger

Sarah Scheer Pedersen, presserådgiver, Ministeriet for Grøn Trepart
Tlf.: 20 28 49 22
Mail: sscpe@mim.dk