Forskning og samarbejde med universiteter

Foto: Colourbox

Ministeriet for Grøn Trepart understøtter forskning i nye grønne virkemidler, der skal bidrage til omstillingen til et klima- og miljøvenligt landbrug.

Udvikling og implementering af nye klimavirkemidler er afgørende for at komme i mål med en grøn omstilling af landbruget. Ministeriet for Grøn Trepart arbejder sammen med øvrige ministerier i et samarbejde med universiteterne om løbende rådgivning på området. Derudover deltager Ministeriet for Grøn Trepart i de årlige forhandlinger om fordelingen af en forskningsreserve for det næstkommende år.

Årlig forhandling om forskningsreserven

Forskningsreserven er en del af de samlede offentlige midler til forskning. Fordeling af midler fra forskningsreserven forhandles årligt i efteråret som en delaftale i finanslovsforhandlingerne. Ministeriet for Grøn Trepart arbejder for, at en del af midlerne fra forskningsreserven skal gå til grøn forskning.

Nyt grønt forskningsudspil 

Regeringen præsenterede i oktober 2024 et nyt forsknings- og innovationsudspil Fart på fremtidens grønne løsninger, der skal styrke indsatsen inden for grøn forskning, innovation og klimaløsninger. Udspillet præsenterede en ny tilgang, som tog udgangspunkt i landbrugsområdet.

Den nye tilgang indebærer, at der er øget fokus på at foretage en grundig barriereafdækning af nye klimateknologier og -tiltag til landbruget igennem en fast screeningsproces, bl.a. så flere barrierer kan adresseres samtidig. Hertil indebærer den nye tilgang en øget styring og opfølgning på igangsatte forskningsprojekter. Der er øremærket en årlig ramme på minimum 0,5 mia. kr. til konkrete forskningsindsatser under den nye tilgang.

Fire grønne missioner i grøn forskningsstrategi fra 2024

Regeringens nye grønne forskningsstrategi, Fart på fremtidens grønne løsninger, skal styrke fire grønne forskningsmissioner:

  • Fangs og lagring eller anvendelse af CO2
  • Grønne brøndstoffer til transport og industri
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion
  • Cirkulær økonomi med fokus på plastik og tekstiler

Samarbejde med universiteter – Forskningsbaseret Myndighedsbetjening

Ministeriet for Grøn Trepart har faste samarbejdsaftaler med universiteter og forskningsinstitutioner om forskning og rådgivning, der understøtter den offentlige forvaltning. Det kaldes forskningsbaseret myndighedsbetjening, og spænder fra forskning inden for et bestemt område til konkrete beredskabs, overvågnings- og rådgivningsopgaver.

Aftaler

Ministeriet for Grøn Trepart har fælles aftaler med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FVM) og Miljø- og Ligestillingsministeriet (MLM) om forskningsbaseret myndighedsbetjening med Københavns Universitet (KU) og Aarhus Universitet (AU). Samarbejdet er formaliseret i rammeaftaler og underliggende ydelsesaftaler. Rammeaftalerne beskriver de faglige og økonomiske rammer for aftalen mellem ministerierne og det pågældende universitet. Aftalerne er 4-årige og forhandles hvert år for de kommende fire år. Rammeaftalerne underopdeles i ydelsesaftaler, der beskriver hvilke fagområder universiteterne skal bidrage med rådgivning og monitorering indenfor. Ydelsesaftalerne indeholder arbejdsprogrammer der definerer de konkrete opgaver som skal løses.

  • Rammeaftalerne er fireårige og definerer de overordnede faglige og økonomiske rammer for den forskningsbaserede myndighedsbetjening.
  • Ydelsesaftalerne er fireårige og definerer de faglige indsatsområder, som ministerierne har behov for forskning og rådgivning inden for.
  • Arbejdsprogrammerne er etårige og definerer konkrete opgaver, som skal løses det kommende år inden for hver ydelsesaftale.