Det Nationale Bioøkonomipanel lancerer 18 anbefalinger om grøn omstilling i den biobaserede sektor
I dag afleverer Det Nationale Bioøkonomipanel 18 anbefalinger til regeringen, som skal bidrage til Danmarks grønne omstilling på en økonomisk bæredygtig måde. Bioøkonomi handler om at bruge ressourcer fra blandt andet landbrug, skovbrug og havet på en smartere og mere bæredygtig måde. Kort sagt om at skabe mere værdi og mindre spild.
De 18 anbefalinger dækker en række områder, bl.a. støtte til udvikling af nye bioøkonomiske værdikæder, hjælp til samarbejde mellem forskellige industrier, og en styrket international indsats omkring bioøkonomi. Der er også fokus på at oprette pilotanlæg, hvor iværksættere og startups kan teste nye teknologier i praksis.
Jeg er rigtig glad for, at vi i regeringen i dag kan tage imod anbefalingerne fra Det Nationale Bioøkonomipanel. Panelet har leveret et stort stykke arbejde med de 18 anbefalinger. Vi står over for en stor opgave med at implementere indsatser og initiativer i Aftale om et Grønt Danmark. Jeg glæder mig derfor til at dykke mere ned i bioøkonomi og lade mig inspirere af anbefalingerne, så vi kan finde løsninger, der både fremmer vores grønne ambitioner og styrker konkurrencedygtigheden i den biobaserede sektor, siger minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus.
Det er panelets budskab, at der er stort potentiale i at benytte ressourcer i flere udvindingstrin, så hele ressourcen bliver udnyttet optimalt og mindst muligt går til spilde. Industriel behandling af bioressourcen spiller en central rolle. Hvis vi i Danmark satser mere her, kan vi få meget mere ud af bioressourcerne på et mindre areal. Det kan give den grønne omstilling et skub fremad og samtidig bidrage til vækst og arbejdspladser.
Den grønne omstilling kræver, at vi nytænker, hvordan vi bruger vores biologiske ressourcer. Med de 18 anbefalinger peger vi på konkrete løsninger, der ikke kun kan reducere vores klimaaftryk, men også gøre Danmark til et internationalt vækstcenter inden for bioøkonomi, med styrkepositioner inden for blandt andet viden, teknologi og samarbejde. Det er en unik mulighed for at skabe bæredygtig vækst og samtidig sikre en grønnere fremtid, siger Formand for Det Nationale Bioøkonomipanel, Asbjørn Børsting.
FaktaPanelet har fokuseret på to vigtige koncepter inden for bioøkonomi i sine anbefalinger: avanceret bioraffinering og kaskadeudnyttelse. Avanceret bioraffinering handler om at bruge teknologi til at udvinde flere forskellige værdifulde produkter fra samme bioressource. Ved at bruge hele biomassen effektivt kan man reducere spild og udnytte ressourcerne bedre, f.eks. ved at omdanne biomasse til alt fra kemikalier og materialer til brændstof og energi. Kaskadeudnyttelse betyder, at man udnytter biomasse i flere trin. Almindeligvis starter processen med at der produceres produkter med høj værdi, som medicin eller fødevarer. Efterfølgende kan restprodukterne bruges til at fremstille materialer og kemikalier, og det sidste restprodukt kan omdannes til energi. Ved at genbruge biomassen i flere faser opnår man en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne og mindsker klima- og miljøbelastningen. Når disse to metoder kombineres, opnås en bæredygtig produktion, hvor man udvinder mest muligt fra bioressourcerne, øger den økonomiske værdi og samtidig reducerer affald. |