EU’s fælles landbrugspolitik

EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) er et partnerskab mellem Europa og dets landbrugere. CAP skal bl.a. understøtte den europæiske landbrugsproduktion og understøtte landbrugernes grønne omstilling.

Kort om EU's fælles landbrugspolitik


Den danske implementering af EU’s fælles landbrugspolitik skal sikre, at dansk landbrug fortsat er både modstands- og konkurrencedygtigt, og samtidig understøtte en bæredygtig udvikling af erhvervet, som bidrager til opfyldelsen af målene i den grønne trepart.

Hvert enkelt medlemsland udarbejder en strategisk plan for brugen af landbrugspolitikken og de økonomiske midler, der følger med. Planen dækker både den direkte landbrugsstøtte og de flerårige areal- og projektstøtteordninger. Planen skal bl.a. sætte overordnede mål og vise, hvordan landbrugspolitikken bidrager til indfrielsen af EU’s miljø- og klimamål. Den nuværende plan for EU’s fælles landbrugspolitik gælder perioden fra 2023-27.

 

Søjle 1

Søjle 1 er den direkte landbrugsstøtte. Her bliver støtten givet direkte til landbrugerne på baggrund af, hvor mange hektar landbrugeren har. Støtten bliver givet til landbrugerne på betingelse af, at de overholder bestemte regler for miljø, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og dyre- og plantesundhed. Der er i den direkte landbrugsstøtte afsat midler til koblede støtteordninger, i form af slagtepræmie, kopræmie og tilskud til arealer med stivelseskartofler.

Søjle 2

Søjle 2 støtter et- eller flerårige projekter, der har til hensigt at udvikle og modernisere landbruget med fokus på bl.a. miljø, klima, dyrevelfærd, viden, rådgivning, forarbejdning, samarbejdsprojekter og landdistrikterne mere bredt. Støtten er både finansieret af EU-midler og national medfinansiering. 

Du kan læse mere om hvilke ordninger der kan søges om tilskud til i Styrelsen for Grøn Arealomlægnings tilskudsguide ved at trykke på følgende link: Tilskudsguide - vejledning og overblik - Landbrugsstyrelsen

Du kan læse mere om hvilke ordninger der kan søges om tilskud til i Styrelsen for Grøn Arealomlægnings tilskudsguide ved at trykke på følgende link: Tilskudsguide - vejledning og overblik - Landbrugsstyrelsen

Konditionalitet beskriver et ”noget for noget-princip”, der handler om, at du skal opfylde en række krav, hvis du modtager tilskud under bestemte landbrugsordninger. EU har formuleret fælles krav til miljø, god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM), klima, sundhed og dyrevelfærd under den fælles landbrugspolitik.

Ved at trykke på følgende link kan du læse mere om konditionalitet: Konditionalitet - Landbrugsstyrelsen

God landbrugs- og miljømæssig stand (GLM)

Kravene om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) er særlige krav, der gælder, for at kunne modtage tilskud. Der gælder i alt ti GLM-krav, som omfatter regler på områderne omkring klima og miljø. GLM-kravene regulerer bl.a. andelen af uproduktive arealer på en bedrift, pløjeforbud, permanente græsarealer mm.

Ved at trykke på følgende link, kan du læse mere om GLM-kravene: God landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) - konditionalitet - Landbrugsstyrelsen

EU’s fælles landbrugspolitik og Grøn Trepart

EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) finansierer dele af implementeringen af Den Grønne Trepart, herunder et bidrag til kvælstofreducerende indsatser samt klima-, miljø, og naturindsatser.