FN - De forenede Nationer
FN (Forenede Nationer) er med 193 medlemslande verdens største mellemstatslige samarbejdsorganisation. FN udsteder ikke love, men bidrager til at formulere politikker i sager, der har betydning for os alle, for eksempel inden for miljø, klima og menneskerettigheder.
Miljø og udvikling har været et centralt arbejdsområde for FN siden UNESCO’s første konference om rationel udnyttelse og beskyttelse af naturen i 1968 i Paris og senere Stockholmkonferencen i 1972. Konferencerne er siden blev fulgt op med internationale aftaler, mål og principper for bæredygtig udvikling, blandt andet ved Rio-konferencen i 1992 og ved efterfølgende konferencer. I 2015 blev Verdensmålene for bæredygtig udvikling vedtaget i FN
Ministeriet og ministeren deltager i forskellige FN-fora for at påvirke de beslutninger, som der træffes her. Ministeriet arbejder især for at fremme de grønne verdensmål og for at skabe en bedre global og strategisk miljøforvaltning, hvor det sikres, at konventioner, der er vedtaget, bliver overholdt.
Indgåelsen af internationale miljøaftaler i form af traktater eller konventioner har stor betydning for ministeriets arbejde og for udviklingen af både dansk og global miljøpolitik. I de fleste internationale fora forhandler EU på vegne af Danmark og FN-medlemslandene.
FN’s miljøgeneralforsamling er ansvarlig for at koordinere FN’s politikker ift.
Ministeriet er ansvarlig for en række internationale konventioner. Dette er bl.a.
- Konventionen om biologisk mangfoldighed. Biodiversitetskonventionen varetager bevaring af biologisk mangfoldighed og bæredygtig udnyttelse af denne.
- Ramsar-konventionen om vådområder af international betydning navnlig som levesteder for vandfugle.
- CITES-konventionen om handlen (over landegrænser) med vilde dyr og planter.