Det er også aftalt, at provenuet fra husdyrafgiften tilbageføres til investeringer i bl.a. klimateknologi, grønne tiltag og produktionsomstilling målrettet de landbrugere, der rammes hårdest af CO2e-afgiften og har sværest ved at omstille sig.
Afgiftssatsen og bundfradraget skal genbesøges i 2032. På baggrund af en evaluering af afgiftens effekt på landbrugets klimaaftryk, konkurrenceevne, mv. skal der tages stilling til, hvorvidt niveauet for afgiftssatsen og bundfradraget skal revideres.
CO2e-afgift på lavbundsjorder
140.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer skal omlægges til natur frem mod 2030. Omlægningen sker gennem udtagning og vådlægning af lavbundsjorder, hvilket bl.a. bidrager til at mindske landbrugets udledningen af drivhusgasser.
Som del af trepartsaftalerne indføres en CO2e-afgift på lavbundsjorder. Hensigten med afgiften er at gøre det mere økonomisk attraktivt for lodsejere at indgå i projekter, hvor lavbundsjorder udtages og vådlægges. Afgiftssatsen er fastsat til 40 kr. pr. ton CO2e udledt fra lavbundsjorder, gældende fra 2028.
CO2e-afgift på udbragt landbrugskalk
I Aftale om et Grønt Danmark fremgår det, at der indføres en CO2e-afgift på udledninger fra udbragt landbrugskalk, som tilføres marker. Afgiftssatsen er fastsat til 750 kr. pr. ton CO2e udledt. Afgiften indfases gradvist fra 2028 til 2030. Aftaleparterne noterede sig, at der pågår et forskningsprojekt om udbringning af landbrugskalk.