CO2e-afgift på landbruget

Foto: Colourbox

Regeringen og parterne i den grønne trepart har aftalt, at drivhusgasudledninger fra landbruget pålægges en CO2e-afgift. Afgiften skal bidrage til at reducere udledninger og nå Danmarks samlede klimamål.

I Aftale om et grønt Danmark er regeringen og parterne i den grønne trepart blevet enige om at indføre en CO2e-afgift på landbruget. Selvom afgiften i daglig tale omtales som én samlet afgift, drejer det sig reelt om tre forskellige afgifter:

  • En CO2e-afgift på udledninger fra husdyr
  • En CO2e-afgift på udledninger fra lavbundsjorder
  • En CO2e-afgift på udledninger fra udbragt landbrugskalk

CO2e-afgift på husdyr

En CO2e-afgift på drivhusgasudledninger fra husdyr er et værktøj til at reducere landbrugets klimaaftryk. Hensigten med afgiften er, at udledninger fra husdyr og husdyrproduktion nedbringes, bl.a. ved at landbrugerne kan implementere nye klimavirkemidler på deres bedrifter.

Drivhusgasudledning fra husdyr og husdyrproduktion

Drivhusgasser fra landbruget udgør en væsentlig del af Danmarks samlede udledninger. Størstedelen af udledningerne fra landbruget kommer fra husdyr og husdyrproduktion i form af metan og lattergas.

Metan udledes hovedsageligt gennem dyrenes fordøjelsesproces samt fra gødning. Udledning af lattergas stammer hovedsageligt fra gødning.

I Danmark er det primært kvæg og grise, der er kilde til drivhusgasudledninger.

Rammerne for CO2e-afgiften på husdyr er fastlagt i Aftale om et grønt Danmark indgået mellem regeringen og parterne i den grønne trepart i juni 2024.

Det er aftalt, at den marginale afgiftssats fastsættes til 300 kr. pr. ton CO2e i 2030 stigende til 750 kr. pr. ton CO2e i 2035. Med et bundfradrag på 60 pct. svarer det til, at den effektive afgiftssats udgør 120 kr. pr. ton CO2e i 2030 stigende til 300 kr. pr. ton CO2e i 2035.

Det er også aftalt, at provenuet fra husdyrafgiften tilbageføres til investeringer i bl.a. klimateknologi, grønne tiltag og produktionsomstilling målrettet de landbrugere, der rammes hårdest af CO2e-afgiften og har sværest ved at omstille sig.

Afgiftssatsen og bundfradraget skal genbesøges i 2032. På baggrund af en evaluering af afgiftens effekt på landbrugets klimaaftryk, konkurrenceevne, mv. skal der tages stilling til, hvorvidt niveauet for afgiftssatsen og bundfradraget skal revideres.

CO2e-afgift på lavbundsjorder

140.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer skal omlægges til natur frem mod 2030. Omlægningen sker gennem udtagning og vådlægning af lavbundsjorder, hvilket bl.a. bidrager til at mindske landbrugets udledningen af drivhusgasser.

Som del af trepartsaftalerne indføres en CO2e-afgift på lavbundsjorder. Hensigten med afgiften er at gøre det mere økonomisk attraktivt for lodsejere at indgå i projekter, hvor lavbundsjorder udtages og vådlægges. Afgiftssatsen er fastsat til 40 kr. pr. ton CO2e udledt fra lavbundsjorder, gældende fra 2028.

CO2e-afgift på udbragt landbrugskalk

I Aftale om et Grønt Danmark fremgår det, at der indføres en CO2e-afgift på udledninger fra udbragt landbrugskalk, som tilføres marker. Afgiftssatsen er fastsat til 750 kr. pr. ton CO2e udledt. Afgiften indfases gradvist fra 2028 til 2030. Aftaleparterne noterede sig, at der pågår et forskningsprojekt om udbringning af landbrugskalk.

Hvad betyder CO2e

CO2e bruges til at måle drivhusgassers samlede klimaeffekt i forhold til CO2. Det omfatter, foruden CO2, gasser som metan (CH4) og lattergas (N2O), der alle bidrager til global opvarmning