Organisering og roller i de lokale treparter

De 23 lokale treparter har til opgave at udarbejde omlægningsplaner. Den lokale ekspertise er et vigtigt redskab til at sikre fremdriften for den grønne trepart. Se hvordan de lokale treparter er sammensat, og hvilke roller de forskellige medlemmer har.

Organisering

Deltagerne i hver lokal trepart er:

  • 1-2 repræsentanter for hver af kommunerne i oplandet
  • 1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
  • 1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
  • 1 repræsentant fra Naturstyrelsen

Den enkelte lokale trepart kan vælge at organisere sig i relevante arbejdsgrupper, f.eks. med tekniske arbejdsgrupper og politiske styregrupper. Dette skal sikre en bred forankring og løbende politisk opmærksomhed på arbejdet. De lokale treparter samarbejder også via 10 tværkommunale samarbejder, der biddrager til videndeling og erfaringsudveksling kommunerne imellem.

Roller

Kommunerne i hver lokal trepart udpeger formands- og sekretariatskommuner, og der udpeges en kommunalpolitisk forperson. Formandskommunen har ansvar at sikre den løbende fremdrift i trepartens arbejde. Sekretariatskommunen står for betjening af den lokale trepart og tværgående koordinering.

Listen over forpersoner kan findes på KLs hjemmeside

Kommunerne er myndighed for kommunens arealanvendelsen. Derfor er det kommunerne, der i sidste ende er ansvarlige for de dele af omlægningsplanen. Inden udgangen af 2025 skal de dele af omlægningsplanerne, som ligger inden for kommunen, principvedtages i kommunalbestyrelserne.

Milepæle for de lokale treparter:

1. februar 2025

Kommunerne udpeger hvilken kommune, der varetager hhv. formandskabet og sekretariatsbetjeningen af den lokale trepart.

1. juli 2025

De lokale treparter har oprettet de første skitseprojekter og er i færd med at udarbejde omlægningsplaner i it-systemet MARS.

December 2025

Kommunalbestyrelserne skal principvedtage omlægningsplanerne inden for deres kommunegrænse.