Derudover findes der andre former for beskyttede arealer såsom fx områderne nær søer, åer og skove. Dertil kommer beskyttede dyre- og plantearter.
Naturbeskyttelsesloven er den centrale nationale lov på området.
De danske regler om beskyttelser af områder og arter på land bidrager i vid udstrækning til implementering af EU’s naturdirektiver (habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet).
Fredede områder
Reglerne om fredede områder findes i naturbeskyttelseslovens kapitel 6. En fredning er en afgørelse, der fastsætter konkrete regler for anvendelsen af et geografisk afgrænset område for at sikre en naturfredningsmæssig beskyttelse eller anvendelse af området. Fredningsformålet kan være forskelligt, for eksempel varetagelse af landskabelige, rekreative, naturbeskyttelsesmæssige eller kulturhistoriske værdier. Der findes omkring 4.000 større eller mindre fredede områder i Danmark, som tilsammen udgør cirka fem procent af Danmarks landareal. Du kan læse mere om fredede områder på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs hjemmeside her:
Bygge- og beskyttelseslinjer
Naturbeskyttelseslovens § 16-19 indeholder en generel beskyttelse af en række markante landskabselementer, formuleret som forbud mod forskellige former for byggeri, anlæg m.v. i nærheden af søer, åer, skove, fortidsminder og kirker – det vil sige inden for de såkaldte bygge- og beskyttelseslinjer: