Naturbeskyttelse

Foto: Naturstyrelsen

På denne side kan du læse om reglerne for naturbeskyttelse på landjorden i Danmark.

Ministeriet for Grøn Trepart arbejder for at sikre og styrke den danske natur gennem nationale og internationale indsatser.

I Danmark er ca. 15 procent af landarealet beskyttet med natur som formål. Det omfatter fredninger af arealer med natur som formål, sammenhængende arealer med beskyttede naturtyper som heder, moser, søer og enge samt internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder).

 

Fakta: Internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000)

Natura 2000-områderne er et netværk af beskyttede naturområder i EU, som består af fuglebeskyttelsesområder, habitatområder og/eller internationalt beskyttede områder (beskyttede vådområder med særlig betydning for fugle). Hvert areal (habitat) er udpeget for at beskytte bestemte arter og naturtyper, der er sjældne, truede eller karakteristiske for Danmark.

Inden for Natura 2000-områderne gælder bl.a. særlige retningslinjer for behandlingen af planer og projekter, der kan påvirke områderne.

Du kan læse mere om Natura 2000 på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs hjemmeside her:

Derudover findes der andre former for beskyttede arealer såsom fx områderne nær søer, åer og skove. Dertil kommer beskyttede dyre- og plantearter.   

Naturbeskyttelsesloven er den centrale nationale lov på området.

De danske regler om beskyttelser af områder og arter på land bidrager i vid udstrækning til implementering af EU’s naturdirektiver (habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet).

Fredede områder

Reglerne om fredede områder findes i naturbeskyttelseslovens kapitel 6. En fredning er en afgørelse, der fastsætter konkrete regler for anvendelsen af et geografisk afgrænset område for at sikre en naturfredningsmæssig beskyttelse eller anvendelse af området. Fredningsformålet kan være forskelligt, for eksempel varetagelse af landskabelige, rekreative, naturbeskyttelsesmæssige eller kulturhistoriske værdier. Der findes omkring 4.000 større eller mindre fredede områder i Danmark, som tilsammen udgør cirka fem procent af Danmarks landareal. Du kan læse mere om fredede områder på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs hjemmeside her:

Bygge- og beskyttelseslinjer

Naturbeskyttelseslovens § 16-19 indeholder en generel beskyttelse af en række markante landskabselementer, formuleret som forbud mod forskellige former for byggeri, anlæg m.v. i nærheden af søer, åer, skove, fortidsminder og kirker – det vil sige inden for de såkaldte bygge- og beskyttelseslinjer:

Naturgenopretningsforordningen

EU’s forordning om naturgenopretning er trådt i kraft i 2024. Forordningen skal bidrage til at imødegå den igangværende natur- og biodiversitetskrise i EU ved hjælp af krav om national igangsættelse af naturgenopretning på land (inkl. søer og vandløb) og i havet. Forordningen indeholder en række bindende krav til at sikre og forbedre den eksisterende natur samt at etablere yderligere natur med delmål i 2030, 2040 og 2050. Forordningen stiller desuden krav til at forbedre biodiversiteten i byer, på landbrugsarealer og i skove, samt til at forbedre antal og mangfoldighed i bestøverbestandene.

Danmark skal indgive en national genopretningsplan til EU, der skal foreskrive, hvordan Danmark vil opfylde forordningens krav til genopretning og forbedring af biodiversiteten. Den nationale genopretningsplan skal indgives til EU senest den 1. september 2026 og skal revideres senest i 2032 og derefter hvert 10. år.

Endelig skal Danmark løbende kortlægge og overvåge naturens tilstand – og udviklingen heri – og afrapportere herom til EU.

Beskyttede naturtyper (naturbeskyttelseslovens § 3)

Bestemte naturtyper er beskyttet gennem naturbeskyttelseslovens § 3. Loven indeholder et forbud mod tilstandsændringer for en række beskyttede naturtyper, når de dækker et større sammenhængende areal (som udgangspunkt større end 2.500 m2):

  • Søer
  • Udpegede vandløb
  • Heder
  • Moser og lignende
  • Strandenge og strandsumpe
  • Ferske enge og biologiske overdrev.


Du kan læse mere om § 3-beskyttede naturtyper på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs hjemmeside her: