Jagt- og vildtforvaltningen

Foto: Naturstyrelsen

Forvaltningen af vildt – dvs. vilde pattedyr og fugle - i Danmark er reguleret i jagt- og vildtforvaltningsloven som kan findes her:

Ud over Jagt- og vildforvaltningsloven reguleres forvaltning af vildt i vildtskadebekendtgørelsen og en række øvrige bekendtgørelser på området. Oversigten over bekendtgørelser kan findes her:

 

Vildtforvaltningen

Formålet med reglerne er, at sikre arts- og individrige vildtbestande og skabe grundlag for en bæredygtig forvaltning heraf ved, 1. at beskytte vildtet, særlig i yngletiden, 2. at sikre kvantiteten og kvaliteten af vildtets levesteder gennem oprettelse af vildtreservater og ved på anden måde at etablere, retablere og beskytte vildtets levesteder og 3. at regulere jagten således, at den sker efter økologiske og etiske principper og under varetagelse af hensynet til beskyttelse af vildtet, især af sjældne og truede arter.

Formålet med vildtskadebekendtgørelsen er, at give borgere mulighed for, at man kan nedlægge eller ombringe vildtlevende dyr, som gør skade i en række konkrete tilfælde. Deraf kommer betegnelsen "skadevoldende vildt".

Jagt

Jagt i Danmark reguleres i jagt-og vildtforvaltningsloven og en række bekendtgørelser. Formålet med reglerne er at sikre arts- og individrige vildtbestande og danne grundlag for en bæredygtig forvaltning heraf bl.a. ved at regulere jagten således, at den sker efter økologiske og etiske principper og under varetagelse af hensynet til beskyttelse af vildtet, især af sjældne og truede arter.

Hvis du vil vide mere om jagt i Danmark, jagttider, jagttegn, forvaltning, vildtinformation, indberetning, tilskud mm. kan du finde oplysningerne herom på SGAVs hjemmeside.

Vildtreservater og fredninger

Et vildtreservat er et naturområde, som er beskyttet for at styrke vildtlevende bestande af fugle og pattedyr. I vildtreservaterne kan der være begrænsninger på aktiviteter, som forstyrrer dyrelivet såsom jagt, motorbådssejlads og vandsport. Hvert vildtreservat har sin egen bekendtgørelse oprettet i henhold til jagt- og vildtforvaltningsloven. 

Der findes også såkaldte bekendtgørelsesfredninger, som enten er oprettet efter naturbeskyttelsesloven eller efter både naturbeskyttelsesloven og jagt- og vildtforvaltningsloven. Formålet med denne type fredning er bl.a. at beskytte plante- og dyrebestande og deres levesteder. Et andet formål kan være at beskytte særlige naturtyper, fortidsminder eller kulturspor. 

Du kan læse mere om vildtreservater og fredning på SGAVs hjemmeside.

Vildtforvaltningsrådet

Vildtforvaltningsrådet er etableret for at rådgive ministeren for grøn trepart i større eller principielle spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, som ministeren eller styrelsen forelægger rådet. Rådet kan også af egen drift beslutte at tage en sag op. 

Vildtforvaltningsrådet er nedsat i henhold til § 51 i Lov om jagt og vildtforvaltning. Rådsformanden udpeges af miljøministeren. Rådets øvrige ni medlemmer udpeges af ministeren for grøn trepart efter indstilling fra de nærmeste interesserede organisationer.

Du kan læse mere om vildtforvaltningsrådet her.

Skader og trusler, som kan berettige til regulering:

  • Vildtet udgør en fare for mennesker eller menneskers sundhed
  • Vildtet kan smitte mennesker eller dyr med sygdom
  • Vildtet er til fare for luftfartssikkerheden
  • Vildtet udgør en trussel mod flora og fauna
  • Vildtet gør skade på erhvervsinteresser inden for landbrug, skovbrug og fiskeri
  • Vildtet forvolder alvorlig skade på ejendom

I de fleste tilfælde kræver det tilladelse at regulere skadevoldende vildt, og når reguleringen er foretaget, skal man indberette vildtudbyttet. 

Hvis du vil vide mere om reglerne for vildtskade, kan du læse om vildtskadebekendtgørelsen her.

Forebyggelse og afværgeforanstaltninger

Før du søger om tilladelse til at regulere, skal du altid forsøge at forebygge og forhindre vildtet i at gøre skade på eksempelvis en afgrøde - for eksempel ved at bruge afværgemidler såsom fugleskræmsel, elhegn, vildthegn mfl.

Vejledning

Du kan få vejledning vedrørende regulering af skadevoldende vildt hos din lokale vildtkonsulent. 

Vær opmærksom på, at det er konsulentens opgave at rådgive dig, ikke at udføre selve reguleringen.

Find din lokale vildtkonsulent på Naturstyrelsens hjemmeside.

Har du spørgsmål til ansøgningsprocessen kan du kontakte Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Hvis du vil vide mere om forebyggelse af vildtskader, regler for regulering eller ansøgning og indberetning kan du læse mere på Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø’s hjemmeside:

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø