Omlægningsplaner

Foto: Naturstyrelsen

For at udarbejde omlægningsplaner inden udgangen af 2025 skal de 23 lokale treparter drøfte, koordinere og tænke i helheder på tværs.

Ministeriet for Grøn Trepart og KL indgik den 13. december 2024 en Rammeaftale om kommunernes opgaver i omlægningsindsatsen.

Omlægningsindsatsen som de lokale treparter skal udføre, omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser, herunder at bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet.

De lokale treparters omlægningsplaner skal samlet være fuldt dækkende planer for indfrielse af målene i Aftale om implementering af et Grønt Danmark, herunder at udtage af 140.000 ha lavbundsarealer, reducere kvælstofudledningen med aktuelt 13.800 ton, plante 250.000 ha ny skov og skabe mere og sammenhængende natur.

Principvedtagelse af omlægningsplanerne

Omlægningsplanerne principvedtages ultimo 2025. Kommunalbestyrelserne skal vedtage omlægningsplanerne, der ligger inden for deres kommunegrænse. Planen fungerer som en dynamisk projektliste, der kan revideres, efterhånden som man bliver klogere på projekternes afgrænsning og realiserbarhed.

MARS

Kommunerne og de lokale treparter bruger it-værktøjet MARS (Multifunktionelt Arealregistrering) som planlægningsværktøj. Værktøjet giver kommunerne og de lokale treparter et ensartet og solidt grundlag for udviklingen af indsatser.

MARS bliver også brugt til at opgøre effekterne af de lokale treparters 23 omlægningsplaner. Her vil det være muligt at følge de projekter, der gennemføres i den enkelte trepart og den enkelte kommune. På den måde kan fremskridt monitoreres og du følge fremskridtene i din kommune eller lokale trepart.

Find MARS via dette link