Bioøkonomi og kaskadeudnyttelse

Foto: Colourbox

Ministeriet for Grøn Trepart arbejder for, at ressourcer fra jordbruget udnyttes mest effektivt.

En måde at arbejde med bæredygtighed i landbruget er ved at udnytte biologiske ressourcer fra jordbrug fuldt ud. Det kan være ved at anvende halm eller græs til at producere produkter af værdi for mennesker. På den måde kan man bl.a. erstatte nogle fossile ressourcer, der er belastende for klima, med fornybare, biologiske ressourcer.

Et princip indenfor bioøkonomi er kaskadeudnyttelse, hvor den samme ressource bruges i flere trin til de mest værdifulde formål først – i stedet for kun én gang, hvorefter den bliver til affald. På den måde sikres den bedst mulige udnyttelse af ressourcerne.

Kaskadepyramiden illustrerer princippet om kaskadeudnyttelse.

Trekant der beskriver værdien af forskellige kategorier i forbindelse med kaskadeudnyttelse. Nedefra og op: Gødning og kulstof til jorden, Biobaseret elektricitet og varme, biobrændstof til transport, biobaserede materialer og kemikalier, foder og fødevareingredienser, medicin og sundhedsfremme.

Kilde: Det Nationale Bioøkonomipanel 2024

Ekspertudvalg for Kaskadeudnyttelse

Det indgår i Aftale om et Grønt Danmark at der skal sættes fokus på fremtidige muligheder for at reducere udledninger af drivhusgasser såvel som opfange, lagre og anvende CO2 og kulstof. Derfor er der nedsat to ekspertudvalg der skal se på hvert sit aspekt af det samlede kulstofkredsløb i Danmark. Det ene er Ekspertudvalget for kaskadeudnyttelse. Det andet er Ekspertudvalget for kulstoffangst- og lagring, som du kan læse om her.

Ekspertudvalget for kaskadeudnyttelse tager udgangspunkt i anvendelsen af biomasse og biogent kulstof og skal bl.a. give indblik i og anbefalinger til, hvordan Danmark kan få en stærk biobaseret sektor gennem kaskadeudnyttelse af jordens ressourcer.

Ekspertudvalgets sammensætning

Ekspertudvalget for kaskadeudnyttelse består af repræsentanter fra en række forsknings- og vidensinstitutioner, erhvervsorganisationer og interesse-organisationer:

  • Aarhus Universitet, DCE
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Biogas Danmark
  • Concito
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Dansk Erhverv
  • Dansk Industri
  • Green Power Denmark
  • Københavns Universitet
  • Landbrug & Fødevarer
  • Syddansk Universitet
  • Teknologisk Institut

Lancering af anbefalinger

Ekspertudvalget forventes at færdiggøre og lancere anbefalingerne i foråret 2025. Anbefalingerne vil efter lancering være tilgængelige her på siden. 

Det Nationale Bioøkonomipanel

Det Nationale Bioøkonomipanel leverede i oktober 2024 18 anbefalinger til regeringen om ressourceoptimering. Panelet blev relanceret som følge af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021. Anbefalingerne fra 2024 var panelets anden runde af anbefalinger siden relanceringen. Med en bred sammensætning af medlemmer fra universiteter og relevante brancheorganisationer har panelet givet regeringen anbefalinger om, hvordan Danmark kan få en stærk biobaseret sektor. Læs de seneste anbefalinger her.

Bioøkonomi og kaskadeudnyttelse

Bioøkonomi er et begreb, der henviser til bæredygtig anvendelse af biologiske ressourcer. Idéen med bioøkonomi er, at man kan anvende fornybare biologiske ressourcer, såsom restprodukter fra landbruget f.eks. halm, til produktion af biobaserede materialer, fødevarer og energi.

Kaskadeudnyttelse er et princip indenfor bioøkonomi. Kaskadeudnyttelse handler om at udnytte en biologisk ressource, f.eks. græs eller træ, i flere trin for at få mest muligt ud af den. Almindeligvis starter processen med at der produceres produkter med høj værdi, som medicin eller fødevarer. Efterfølgende kan restprodukterne af bioressourcen bruges til at fremstille materialer og kemikalier, hvorefter det sidste restprodukt slutteligt kan omdannes til energi. Ved at genbruge biomassen i flere faser opnår man en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne og mindsker klima- og miljøbelastningen.