En grøn teknologi, der muliggør lagring af CO2 i landbrugsjord - Pyrolyse og biokul

Minister for Grøn Trepart, Jeppe Brus, kaster biokul på en mark
Foto: Camilla Ellehammer Haxgart

Regeringen arbejder aktivt for at fremme nye teknologier, der kan lagre kulstof, som er afgørende for at indfri klimamålene. Der er et stort potentiale i, at pyrolyse kan bidrage til lagring af CO2.

Hvad er pyrolyse?

Pyrolyseteknologi gør det muligt at omdanne forskellige typer biomasse, for eksempel restprodukter fra landbruget i form af halm, afgasset biomasse fra biogasproduktion og fiberfraktionen fra bioraffinering af græs, til kulstofholdigt biokul ved en iltfattig forbrændingsproces. Biokul kan lagres i århundreder i
landbrugsjord og derved reducere de samlede drivhusgasudledninger i landbrugssektoren. Pyrolyseteknologien skal bidrage til at indfri Danmarks klimamål, herunder 70 pct. målet i 2030 og regeringens ambition om klimaneutralitet i 2045.

Regeringens indsatser

Strategi og arbejdsprogram for pyrolyse

Som led i Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af den 4. oktober 2021 (landbrugsaftalen) er udarbejdet en Strategi og arbejdsprogram for pyrolyse som blev udgivet i efteråret 2024. Dermed iværksættes tiltag på tværs af tre indsatsområder, som skal fjerne barriererne for udbredelse af pyrolyseteknologi og anvendelse af biokul på landbrugsjord:

  1. Klar og enkel regulering
  2. Styrket incitament til udbredelse
  3. Klimaeffekt og emissionsopgørelse

Tilskudspulje til lagring af biokul ved pyrolyse

Der er med Aftale om Implementering af et Grønt Danmark afsat 10 mia. kr. til lagring af biokul produceret ved pyrolyse i dansk landbrugsjord fra 2027 til 2045. Tilskudspuljen skønnes at bidrage med CO2-reduktioner på 0,3 mio. ton CO2 i 2030 og frem. Der er dog afsat midler til at kunne realisere op til 0,6 mio. ton CO2 fra 2030 og frem, såfremt teknologien viser sig at modnes hurtigere end forventet.

Tilskud til test, skala og demonstration af pyrolyse
Der blev i regeringens grønne forsknings- og innovationsudspil sat fart på fremtidens grønne løsninger, afsat 100 mio. kr. (2025-priser) til test, skala og demonstration af pyrolyseanlæg. En yderligere modning og flere testanlæg frem mod 2027 kan betyde en hurtigere acceleration og udbygning af teknologien frem mod 2030.      

Gennem "Fart på fremtidens grønne virkemidler" blev der afsat

100 mio. kr.

 til test, skala og demonstration af pyrolyseanlæg