Bæredygtige husdyrbrug

Foto: Colourbox

Ministeriet for Grøn Trepart arbejder for en bæredygtig udvikling af husdyrproduktion med respekt for miljø, mennesker og den indsats for Danmarks arealer, som varetages i Aftale om et Grønt Danmark.

De danske regler om miljøregulering af husdyrproduktion skal på den ene side værne om miljø og natur, samtidig med, at de på den anden side skal sikre forudsigelige og økonomisk bæredygtige rammer for erhvervet.

Reguleringen af husdyrbrugenes anlæg og reguleringen af arealer til udbringning af husdyrgødning har tidligere været adskilt, men reguleringen er blevet samlet i Ministeriet for Grøn Trepart.

Om husdyrbrug

Husdyrbrug defineres i husdyrbrugloven som husdyranlæg, der tilsammen har et produktionsareal på mere end 100 m2, gødnings- og ensilageopbevaringsanlæg og andre driftsbygninger m.v. til brug for husdyrhold, som ligger på samme ejendom

Grøn omstilling

Der er igangsat forskning i en række centrale klimateknologier på husdyrområdet, så de kan forventes at være tilstrækkeligt dokumenterede til at kunne indgå i CO2e-afgiften på udledninger fra husdyr, når den træder i kraft i 2030. Ministeriet for Grøn Trepart arbejder både med tiltag inden for foder og til at håndtere gylle og gødning.

Inden for foder er der allerede veldokumenterede tiltag til at reducere klimaudledningen fra husdyr. Dette omfatter metanreducerende foder, som er særlige fodertyper eller fodertilsætningsstoffer, som reducerer metanudledning fra husdyrs fordøjelse. Som en del af Aftale om et Grønt Danmark er modellen for metanreducerende foder trådt i kraft per 1. januar 2025, der omfatter et minimumskrav til anvendelse af metanreducerende foder samt en tilskudsordning til yderligere anvendelse af metanreducerende foder.