Økologien i Danmark

Foto: Colourbox

Økologi er en vigtig brik i den grønne omstilling af landbruget, Det er derfor regeringens ambition at det økologiske landbrugsareal fordobles inden 2030 samtidig med en fordobling af efterspørgslen af økologiske varer og en fordobling af eksporten. Øget støtte, teknologiudvikling og bæredygtige metoder skal sikre en grønnere fremtid.

Økologi i Danmark

 Danmark har længe været et foregangsland inden for økologisk landbrug og er et af de lande i verden med det højeste forbrug af økologiske fødevarer. Siden vedtagelsen af den første økologilov i 1987 har Danmark investeret i udviklingen af en bæredygtig økologiproduktion, der beskytter miljøet, styrker dyrevelfærden og sikrer renere drikkevand.

Økologi bidrager til at reducere brugen af sprøjtemidler, mindske klimaaftrykket og fremme biodiversiteten. Økologien arbejder i højere grad med naturens egne kredsløb. Det kan gøre økologien mindre afhængig kunstgødning og pesticider, som kan have negative konsekvenser for miljøet. Og så er økologien med til af sikre gode ramme for vores husdyr i både stald og på marken.

Mål for økologisk dyrkning

I 2021 besluttede regeringen yderligere at styrke økologien med en ambition om at fordoble det økologiske areal i Danmark. Ambitionen blev  skrevet ind i Strategi for økolog og efter efterfølgende rodfæstet bredt i aftalerne om et Grønt Danmark. Med ambitionen stræbes der efter, at mere end hver femte hektar af Danmarks landbrugsjord 2030 drives efter økologiske principper. Aftalerne om et Grønt Danmark har dertil fokus på den økologiske dyrkningsflade og teknologiudvikling for at understøtte den innovation der skal til for at sikre et fortsat stærkt økologierhverv. Derudover har regeringen også en ambition om at fordoble både afsætning og eksport af økologi. Dette skal ske gennem øget incitament til omlægning, forbedret adgang til finansiering og understøttelse af innovative metoder, der fremmer en mere bæredygtig landbrugsproduktion.

Flere økologiske arealer og bæredygtig produktion

Flere initiativer skal gøre det lettere for landmænd at omlægge til økologisk drift. Blandt andet er tilskud til økologisk arealstøtte blevet hævet  i 2024, og der er sat fokus på at forbedre adgangen til økologiske næringsstoffer og foder. Samtidig skal nye teknologiske løsninger og mere forskningsbaseret viden understøtte omstillingen til en mere bæredygtig produktion. Der arbejdes desuden med at styrke uddannelser og efteruddannelse inden for økologisk landbrug, så flere landmænd får de rette kompetencer til at drive en økologisk bedrift på en økonomisk bæredygtig måde.

 

Økologisk dyrkningsflade i Danmark

Største økologiske afgrøder: Kløvergræs, korn og grøntsager udgør de mest udbredte afgrøder på økologiske arealer.

Mål for 2030: Økologisk landbrug skal dække 21%

21%

af Danmarks landbrugsareal

Nuværende areal: I 2022 var

373.000 ha

omlagt til økologi – en stigning på over 100 pct. siden 2007.