Som en del af Aftale om implementering af et grønt Danmark skal der identificeres mulige virkemidler og redskaber, der kan reducere import af soja yderligere og styrke anvendelsen af danskproduceret protein.
Desuden skal grønne proteiner anvendes til at fremstille sunde og bæredygtige fødevarer til mennesker. Det gælder grønne plantebaserede proteiner såsom bælgfrugter og andre proteiner, som er mere klimavenlige og bæredygtige end animalske proteiner.
Med Aftale om et Grønt Danmark og Aftale om Implementering af et Grønt Danmark blev der afsat i alt 420 mio. kr. i 2025-2030 til Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden), som du kan læse mere om her på dette link. Det er i tillæg til de i alt 628 mio. kr. der allerede er afsat i øvrige sammenhænge. Dermed støttes projekter inden for plantebaserede fødevarer med over 1 mia. kr. de kommende år.
Med Aftale om Implementering af et Grønt Danmark blev der yderligere afsat 15 mio. kr. til øvrige indsatser til fremme af plantebaserede fødevarer. Aftalepartierne er enige om, at Danmark skal arbejde for en europæisk handlingsplan for plantebaserede fødevarer.